Hozzávalók:
1-2 sárgarépa
2 dl joghurt
bors
1 tk sótlan zöldfűszerkeverék
kb 8 dl hideg víz
Elkészítés:
A sütőtököt darabokra vágom, kiszedem a magját és meghámozom, majd apró kockákra vágom. A sárgarépát is megpucolom és kisebb darabokra vágom, nem kell nagyon apróra, úgyis turmixolva lesz. Tegyük a tök és répa kockákat egy nagyobb lábosba és öntsük fel hideg vízzel, hogy épp ellepje. (inkább kevesebb legyen, mert hozzáadni még tudunk, de elvenni már nem…). Adjuk hozzá a fűszereket ízlés szerint, majd tegyük fel főni és nagyjából 20 perc alatt főzzük puhára a zöldségeket.
Amint a sütőtök és a répa megfőtt botmixerrel pépesítjük. A pépes levesünket visszatesszük főni pár percre, és hozzáadjuk a kevés levessel meglangyosított joghurtot.
Tálalhatjuk pirított mandulával, tökmaggal, vagy pirított zsemlekockákkal.
Nálunk a tökmagolajos, pirított mandulás, kakukkfűvel szórt a kedvenc! :-)
Néhány szó a hozzávalókról:
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
A kíméletes sajtolással nyert, értékes hatóanyagokat tartalmazó tökmagolajat a gyógyászat következő területein alkalmazzák klinikailag igazoltan sikeresen:
bors
1 tk sótlan zöldfűszerkeverék
kb 8 dl hideg víz
Elkészítés:
A sütőtököt darabokra vágom, kiszedem a magját és meghámozom, majd apró kockákra vágom. A sárgarépát is megpucolom és kisebb darabokra vágom, nem kell nagyon apróra, úgyis turmixolva lesz. Tegyük a tök és répa kockákat egy nagyobb lábosba és öntsük fel hideg vízzel, hogy épp ellepje. (inkább kevesebb legyen, mert hozzáadni még tudunk, de elvenni már nem…). Adjuk hozzá a fűszereket ízlés szerint, majd tegyük fel főni és nagyjából 20 perc alatt főzzük puhára a zöldségeket.
Amint a sütőtök és a répa megfőtt botmixerrel pépesítjük. A pépes levesünket visszatesszük főni pár percre, és hozzáadjuk a kevés levessel meglangyosított joghurtot.
Tálalhatjuk pirított mandulával, tökmaggal, vagy pirított zsemlekockákkal.
Nálunk a tökmagolajos, pirított mandulás, kakukkfűvel szórt a kedvenc! :-)
Néhány szó a hozzávalókról:
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
A kíméletes sajtolással nyert, értékes hatóanyagokat tartalmazó tökmagolajat a gyógyászat következő területein alkalmazzák klinikailag igazoltan sikeresen:
• a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek csökkentésére, illetve megelőzésére
• koleszterin szint csökkentésére, szívinfarktus kialakulásának megelőzésére
• agyi keringés normális állapotának fenntartására
A mandula értékes aminosavakat, növényi rostot, B1-, B2- és B6- és E-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium és foszfor említendő. Nyomelemei közül pedig a vas, mangán és cink kiemelendő.
• koleszterin szint csökkentésére, szívinfarktus kialakulásának megelőzésére
• agyi keringés normális állapotának fenntartására
A mandula értékes aminosavakat, növényi rostot, B1-, B2- és B6- és E-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium és foszfor említendő. Nyomelemei közül pedig a vas, mangán és cink kiemelendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése