Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg mandula v mogyoródara
10 dkg zabkorpa
15 dkg reszelt sajt
0,5 dl olívaolaj és/vagy tökmagolaj
0,5 dl tej
1 tojás
1 pohár joghurt
15 dkg tökmag vagy napraforgómag
fél csomag sütőpor
ízlés szerint só, bors
A száraz anyagokat egy tálban összekeverem (lisztet, sütőport,
mandulát, zabkorpát, magokat, fűszereket és a sajtot is). Egy másik tálban
felverem a tojást, hozzáadom a tejet, a joghurtot, majd apránként az olívaolajt. Összekeverem
őket és az így kapott masszát muffin formákba 3/4-ig töltöm. Tetejüket
megszóróm a használt magokkal, esetleg tört borssal. Előmelegített sütőben, 190
fokon 15-20 percig sütöm.
„a tökmag Isten zsebéből potyogott a földre”
Magas telítetlen- és többszörösen telítetlen
zsírsavtartalmánál fogva javasolt a szervezet testi és szellemi
teljesítőképességének fokozására. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint
fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek
gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott
védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is. Ezen túlmenően jelentős
mennyiségű E-vitamin és szelén található benne, amelyek antioxidáns és
gyulladásgátló hatást váltanak ki a szervezetben. A tökmagban olyan
proteáz-inhibitorok is vannak, amelyek gátolják a béltraktusban a vírusok és a
baktériumok aktivizálódását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése