2012. július 26., csütörtök

Tökmagos-sajtos muffin


Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg mandula v mogyoródara
10 dkg zabkorpa
15 dkg reszelt sajt
0,5 dl olívaolaj és/vagy tökmagolaj
0,5 dl tej
1 tojás
1 pohár joghurt
15 dkg tökmag vagy napraforgómag
fél csomag sütőpor
ízlés szerint só, bors



A száraz anyagokat egy tálban összekeverem (lisztet, sütőport, mandulát, zabkorpát, magokat, fűszereket és a sajtot is). Egy másik tálban felverem a tojást, hozzáadom a tejet, a joghurtot,  majd apránként az olívaolajt. Összekeverem őket és az így kapott masszát muffin formákba 3/4-ig töltöm. Tetejüket megszóróm a használt magokkal, esetleg tört borssal. Előmelegített sütőben, 190 fokon 15-20 percig sütöm.



„a tökmag Isten zsebéből potyogott a földre”

Magas telítetlen- és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmánál fogva javasolt a szervezet testi és szellemi teljesítőképességének fokozására. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is. Ezen túlmenően jelentős mennyiségű E-vitamin és szelén található benne, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló hatást váltanak ki a szervezetben. A tökmagban olyan proteáz-inhibitorok is vannak, amelyek gátolják a béltraktusban a vírusok és a baktériumok aktivizálódását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése