2013. november 7., csütörtök

Ízületi bántalmak, avagy a fehér méreg újra támad...


Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma. A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat mi is okozhatja és hogyan tudnánk megelőzni?



Két fontos pillére van az EGÉSZséges csontjaink és izületeink kifejlődésének és fenntartásának: az egyik a mozgás, a másik a táplálkozás.

Nem győzöm hangsúlyozni a fehér cukor roppant mód szervezetkárosító hatását. Természetesen ebben a cikkben is erről a fehér méregről szeretnék mesélni. Hogy hány és hány oldalról támadja szervezetünket és valójában nem is gondolnánk, hogy az ízületi gyulladások és csontszerkezeti gyengülések is eredhetnek a nem megfelelő táplálkozásból.

Hogy megértsük miért oly káros a cukor, érdemes visszanyúlni a gyökerekhez: dédanyáink mézzel és édes gyümölcsökkel édesítették ételeiket.  Ha gyümölcsöt, mézet, vagy akár cukorrépát eszünk, akkor a cukor vitaminok, ásványi anyagok, rostok és nyomelemek társaságában lassan emésztődik, s rögtön rendelkezésre állnak a feldolgozásához szükséges anyagok. Ám finomított formában, megfosztva a vitálanyagoktól, szerveinktől vonja el a lebontásához szükséges B vitamint, és más anyagokat, ezáltal azok hiányát idézi elő. A finomított cukornak nincs szüksége emésztésre, hirtelen szívódik fel, s eltolva a vér kémhatását, a szervezetet arra kényszeríti, hogy kalciumot és ásványi sókat a csontokból kivonva kompenzálja a felborult egyensúlyt. A folyamat erőteljesen hozzájárul a csontritkuláshoz, ízületi bántalmakhoz és még megannyi rejtett betegséghez. Mindez különösen a fejlődő szervezetek csontozatának fejlődését befolyásolja károsan. Állatkísérletek igazolják, hogy a fejlődésben levő fiatal állatok csontozata a rendszeres cukorfogyasztás következtében porózussá, késsel vághatóvá illetve deformálttá válik.




A fehér méreg hatása szervezetünkre:

- Reumatikus betegségek
- Anyagcsere betegségek: cukorbetegség, elhízás, májkárosodás, epekő, vesekő, köszvény.
- Emésztőrendszeri betegségek: székrekedés, a máj, az epehólyag, hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél megbetegedései.
- Szív és érrendszeri megbetegedések: növeli a koleszterinszintet, és az érelmeszesedést.
- Nagymértékben gyengíti az immunrendszert és fogékonnyá tesz a fertőző betegségekre.
- Valamennyi allergia, gombás betegségek    kialakulásánál szerepet játszik.
- Hosszú távon hozzájárul a rák kialakulásához.
- Gyorsítja az öregedési folyamatokat, a bőr ráncosodását és az őszülést.
- Depresszióhoz, mentális zavarokhoz vezethet.
- Függőséget okoz, akárcsak az alkohol, vagy a drogok. A cukorfogyasztást követően hirtelen megemelkedett vércukorszint csakhamar a mélybe zuhan, aminek következtében bágyadtak, enerváltak leszünk és újabb adag édességre vágyunk.

VALAMINT: A finomított fehér cukor hatással van a
kalcium-anyagcserére is. 
Kísérletek bizonyították, hogy 100 g cukor elfogyasztásának hatására a szervezetből kikerülő kalcium mennyisége mérhetően fokozódott. A fokozódó kalciumvesztés — a hiányos étrendből adódóan — nem tud egyensúlyt tartani a kalciumbeépülési folyamattal, így hosszabb távon a csontritkulás gyorsulásával és ízületi kopásokkal számolhatunk. Ez a folyamat a folyamatos cukorpótlás mellett nem visszafordítható. Teljes életmódváltásra van szükség, mozgás és táplálkozás összehangolására.


Mozgás:

Egy idő után a fizikai mozgás csökkenti a csontízületi gyulladás okozta fájdalmat és a akár olyan hatékony is lehet, mint egy fájdalomcsillapító. Ez azért történik így, mert az erősebb izmok úgy védik az ízületeket, hogy egyrészt a rájuk nehezedő súlyt átveszik, másrészt segítik az ízületeket jobb pozícióban tartani, így azok nem fáradnak ki olyan hamar. Ezen felül a testmozgás rugalmasabbá teszi az ízületeket.



Érdemes olyan testmozgást végezni, amely a fájdalmas ízület körül lévő izmokat erősíti, mint például a séta, úszás, kerékpározás – akár szobabiciklin is. A napi 30 perces intenzív séta remek eredményekhez vezet, és ha nem tudjuk egyszerre megtenni, akkor mozogjunk háromszor tíz percet. A rendszeres testmozgás nem csak az ízületek megerősítését segíti, hanem hozzájárul a megfelelő testsúly és vércukorszint kialakításához is.

Napi nyújtásról se feledkezzünk meg!



Táplálkozás:

Az ízület és csontrendszer támogató étrend alappillére a finomított fehér cukor elhagyása mellett a megfelelő kalciumbevitel. Ugyanakkor kerüljük a túl sok koffein bevitelét, mert az meggyorsítja az ásványi anyagok és vitaminok kiürülését. Kerüljük az olajban sült ételeket és az Omega-6-ban gazdag növényi olajokat, valamint a margarint. Megemlítendő még, hogy a kenyérfélék közül a fehérlisztből készülő termékek is igen előnytelenek. A rostban szegény fehérkenyér nemcsak azáltal okoz csontépülési zavart, mert hiányos összetételű, hanem mert  igen gyorsan szívódik fel, így a finomított cukorhoz hasonló tüneteket produkálhat. Ilyen értelemben a fehérliszt egyfajta csontkárosító „cukor-effektust” is produkál.

A legjobb a kalciumban, magnéziumban és más nyomelemekben gazdag étrend
amit a következő ételek fogyasztásával érhetünk el: 



·        Kalcium: zsírszegény tej, joghurt, házisajt, zöldborsó, szója, dió, mandula, napraforgó-mag, kelkáposzta, zöld leveles zöldségek, brokkoli, lucernamag vagy csíra

·        Magnéziumot a következő források tartalmaznak: a legtöbb zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, banán és barack. 

·        A kalcium felszívódásához D-vitaminra is szükség van. Vagy napozunk, vagy a már felsorolt tejtermékekben visszük be.

·        A kalcium felszívódásához bórra és mangánra is szükség van: leveles zöldségek, alma, mandula, körte, hüvelyesek, gyömbér, zab.

·        Ezeken kívül cinkre, rézre, szelénre és A-vitaminra van szükség. A következő ételekben találjuk őket: leveles zöldsége, tökmag, brazil dió.


A napi kálciumigény: 

- gyermekkorban: 500-800 mg
- felnőtt korban átlagosan: 1000-1200 mg
- terápiásan: 1500 mg

Néhány étel kalciumtartalma segítségképpen:

Az élelmiszerek után zárójelben feltüntetett kálciumtartalmak mg/100 grammra értendők.

Tej, tejtermékek:  juhtúró, gomolya (400), juhtej (180), kecsketej (130), tejföl (130), aludttej (120), joghurt (120), kefir (120), tehéntej (114), tehéntúró (80) 

Sajtok: Parmezán (850), Eidami (800), Ementáli (800), Pannónia (800), Anikó (600), Óvári (600), Trappista (600).


Olajos magvak: mák (968), mogyoró (290), mandula (238), dióbél (202), napraforgómag (118), gesztenye (94,6), földimogyoró (88,5), tökmag (66,5)

Halak: olajos hal (270), fogas (210), busa (130), heck (69)

Hüvelyesek: bab (106), szója (200), lencse (74)

Gyümölcsök: banán (110), birsalma (66)

Zöldségek: petrezselyemzöld (245), szója (200), csicseriborsó (110), torma (110), szárazbab (106), brokkoli (105), lencse (74)

 


Tehát a kalcium megfelelő mennyisége elengedhetetlen csontjaink és ízületeink egészsége szempontjából, mivel a kalciumhiány könnyen a csontok törékennyé válásához, oszteoporózishoz vezet. Ezért fontos szerepeltetni étrendünkben a fentebb felsorolt magas kalcium tartalmú ételeket és még fontosabb elhagyni a finomított cukrokat, liszteket, melyek csontjainkat is addig finomítják, míg késő nem lesz...

Kalciumra fel! :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése