Fiatalok
és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és
térd fájdalma. A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett
fájdalmakat mi is okozhatja és hogyan tudnánk megelőzni?
Két
fontos pillére van az EGÉSZséges csontjaink és izületeink kifejlődésének és
fenntartásának: az egyik a mozgás, a másik a táplálkozás.
Nem
győzöm hangsúlyozni a fehér cukor roppant mód szervezetkárosító hatását.
Természetesen ebben a cikkben is erről a fehér méregről szeretnék mesélni. Hogy
hány és hány oldalról támadja szervezetünket és valójában nem is gondolnánk,
hogy az ízületi gyulladások és csontszerkezeti gyengülések is eredhetnek a nem
megfelelő táplálkozásból.
Hogy
megértsük miért oly káros a cukor, érdemes visszanyúlni a gyökerekhez:
dédanyáink mézzel és édes gyümölcsökkel édesítették ételeiket. Ha gyümölcsöt, mézet, vagy akár cukorrépát
eszünk, akkor a cukor vitaminok, ásványi anyagok, rostok és nyomelemek
társaságában lassan emésztődik, s rögtön rendelkezésre állnak a feldolgozásához
szükséges anyagok. Ám finomított formában, megfosztva a vitálanyagoktól,
szerveinktől vonja el a lebontásához szükséges B vitamint, és más anyagokat,
ezáltal azok hiányát idézi elő. A finomított cukornak nincs szüksége
emésztésre, hirtelen szívódik fel, s eltolva a vér kémhatását, a szervezetet
arra kényszeríti, hogy kalciumot és ásványi sókat a csontokból kivonva
kompenzálja a felborult egyensúlyt. A folyamat erőteljesen hozzájárul a
csontritkuláshoz, ízületi bántalmakhoz és még megannyi rejtett betegséghez.
Mindez különösen a fejlődő szervezetek csontozatának fejlődését befolyásolja
károsan. Állatkísérletek igazolják, hogy a fejlődésben levő fiatal állatok
csontozata a rendszeres cukorfogyasztás következtében porózussá, késsel
vághatóvá illetve deformálttá válik.
A fehér
méreg hatása szervezetünkre:
- Reumatikus
betegségek
-
Anyagcsere betegségek: cukorbetegség, elhízás, májkárosodás, epekő, vesekő,
köszvény.
-
Emésztőrendszeri betegségek: székrekedés, a máj, az epehólyag, hasnyálmirigy, a
vékony- és vastagbél megbetegedései.
- Szív és
érrendszeri megbetegedések: növeli a koleszterinszintet, és az érelmeszesedést.
-
Nagymértékben gyengíti az immunrendszert és fogékonnyá tesz a fertőző
betegségekre.
-
Valamennyi allergia, gombás betegségek
kialakulásánál szerepet játszik.
- Hosszú
távon hozzájárul a rák kialakulásához.
-
Gyorsítja az öregedési folyamatokat, a bőr ráncosodását és az őszülést.
-
Depresszióhoz, mentális zavarokhoz vezethet.
-
Függőséget okoz, akárcsak az alkohol, vagy a drogok. A cukorfogyasztást
követően hirtelen megemelkedett vércukorszint csakhamar a mélybe zuhan, aminek
következtében bágyadtak, enerváltak leszünk és újabb adag édességre vágyunk.
VALAMINT:
A finomított fehér cukor hatással van a
kalcium-anyagcserére is.
Kísérletek bizonyították,
hogy 100 g
cukor elfogyasztásának hatására a szervezetből kikerülő kalcium mennyisége
mérhetően fokozódott. A fokozódó kalciumvesztés — a hiányos étrendből adódóan —
nem tud egyensúlyt tartani a kalciumbeépülési folyamattal, így hosszabb távon a
csontritkulás gyorsulásával és ízületi kopásokkal számolhatunk. Ez a folyamat a
folyamatos cukorpótlás mellett nem visszafordítható. Teljes életmódváltásra van
szükség, mozgás és táplálkozás összehangolására.
Mozgás:
Egy idő
után a fizikai mozgás csökkenti a csontízületi gyulladás okozta fájdalmat és a
akár olyan hatékony is lehet, mint egy fájdalomcsillapító. Ez azért történik
így, mert az erősebb izmok úgy védik az ízületeket, hogy egyrészt a rájuk
nehezedő súlyt átveszik, másrészt segítik az ízületeket jobb pozícióban
tartani, így azok nem fáradnak ki olyan hamar. Ezen felül a testmozgás
rugalmasabbá teszi az ízületeket.
Érdemes
olyan testmozgást végezni, amely a fájdalmas ízület körül lévő izmokat erősíti,
mint például a séta, úszás, kerékpározás – akár szobabiciklin is. A napi 30
perces intenzív séta remek eredményekhez vezet, és ha nem tudjuk egyszerre
megtenni, akkor mozogjunk háromszor tíz percet. A rendszeres testmozgás nem
csak az ízületek megerősítését segíti, hanem hozzájárul a megfelelő testsúly és
vércukorszint kialakításához is.
Napi
nyújtásról se feledkezzünk meg!
Táplálkozás:
Az ízület és csontrendszer támogató étrend alappillére a finomított fehér cukor elhagyása mellett a megfelelő
kalciumbevitel. Ugyanakkor kerüljük a túl sok koffein bevitelét, mert az
meggyorsítja az ásványi anyagok és vitaminok kiürülését. Kerüljük az olajban
sült ételeket és az Omega-6-ban gazdag növényi olajokat, valamint a margarint. Megemlítendő még, hogy a
kenyérfélék közül a fehérlisztből készülő termékek is igen előnytelenek. A
rostban szegény fehérkenyér nemcsak azáltal okoz csontépülési zavart, mert hiányos
összetételű, hanem mert igen gyorsan
szívódik fel, így a finomított cukorhoz hasonló tüneteket produkálhat. Ilyen
értelemben a fehérliszt egyfajta csontkárosító „cukor-effektust” is produkál.
A legjobb a kalciumban, magnéziumban és más nyomelemekben gazdag
étrend,
amit a következő ételek fogyasztásával érhetünk el:
·
Kalcium: zsírszegény tej, joghurt, házisajt, zöldborsó, szója,
dió, mandula, napraforgó-mag, kelkáposzta, zöld leveles zöldségek, brokkoli,
lucernamag vagy csíra
·
Magnéziumot a következő források tartalmaznak: a legtöbb zöldség
és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, leveles zöldségek, olajos magvak,
hüvelyesek, banán és barack.
·
A kalcium felszívódásához D-vitaminra is szükség van. Vagy
napozunk, vagy a már felsorolt tejtermékekben visszük be.
·
A kalcium felszívódásához bórra és mangánra is szükség van:
leveles zöldségek, alma, mandula, körte, hüvelyesek, gyömbér, zab.
·
Ezeken kívül cinkre, rézre, szelénre és A-vitaminra van szükség. A
következő ételekben találjuk őket: leveles zöldsége, tökmag, brazil dió.
A napi kálciumigény:
- gyermekkorban: 500-800 mg
- felnőtt korban átlagosan: 1000-1200 mg
- terápiásan: 1500 mg
Néhány étel kalciumtartalma segítségképpen:
Az élelmiszerek után zárójelben feltüntetett kálciumtartalmak mg/100
grammra értendők.

Sajtok: Parmezán (850), Eidami (800), Ementáli (800), Pannónia (800), Anikó (600), Óvári (600), Trappista (600).
Olajos magvak: mák (968), mogyoró (290), mandula (238), dióbél
(202), napraforgómag (118), gesztenye (94,6), földimogyoró (88,5), tökmag
(66,5)
Halak: olajos hal (270), fogas (210), busa (130), heck (69)
Hüvelyesek: bab (106), szója (200), lencse (74)
Gyümölcsök: banán (110), birsalma (66)
Zöldségek: petrezselyemzöld (245), szója (200), csicseriborsó
(110), torma (110), szárazbab (106), brokkoli (105), lencse (74)
Tehát a kalcium megfelelő mennyisége elengedhetetlen csontjaink és
ízületeink egészsége szempontjából, mivel a kalciumhiány könnyen a csontok
törékennyé válásához, oszteoporózishoz vezet. Ezért fontos szerepeltetni
étrendünkben a fentebb felsorolt magas kalcium tartalmú ételeket és még
fontosabb elhagyni a finomított cukrokat, liszteket, melyek csontjainkat is
addig finomítják, míg késő nem lesz...
Kalciumra fel! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése