2013. október 26., szombat

Lassan rágj, tovább élsz


A mai rohanó világunkban nem a legkönnyebb feladat, mégis érdemes időt és energiát fektetni a helyes étkezés kialakítására. Ha már pénzt és energiát fektetünk a tudatos táplálkozásra és a rendszeres testedzésre, kell hogy legyen időnk arra is, hogy a megfelelő módú és időtartamú táplálékbevitellel fokozzuk a mozgásunk testünkre és lelkünkre gyakorolt hatását.

A legfontosabb tényezők, melyekre érdemes odafigyelnünk étkezéseink során:

  • Teremtsünk mindig nyugodt körülményeket az étkezéshez!
  • Ülve együnk, ne állva és ne menet közben!
  • Adjuk meg a módját minden étkezésnek szép terítékkel, igényes tálalással!
  • Evés közben az ételre és az étkezésre koncentráljunk, ne olvassunk, ne nézzünk tévét, ne számítógépezzünk, stb.!
  • Az elfogyasztott étellel fizikai, lelki és szellemi energiát veszünk magunkhoz, s ezeket szervezetünk számára felhasználható fizikai, lelki, szellemi energiává alakítjuk át.
  • Ne igyunk sokat étkezés közben, mert felhigítjuk az emésztőnedveket, melyek így nem tudják a rendelkezésükre álló idő alatt megfelelő emésztettségűvé tenni a táplálékot az adott helyen (gyomor, vékonybél szakaszai).
  • Fejezzük be az evést, még mielőtt úgy érezzük, hogy teljesen megteltünk. Időt kell hagyni a gyomornak arra, hogy érzékelje: elfogyasztottunk annyit, amennyi elég.
  • Lassan, nyugodtan együnk, rágjunk meg minden falatot alaposan, míg az pépessé nem válik a szánkban!


A jó emésztés legfontosabb feltétele az ételek gondos megrágása.


Az étel megrágása az emésztés első fázisa. A gondos rágás megfelelő előemésztéssel támogatja a gyomor és a bél emésztési feladatait. A fogak aprítják és összezúzzák az ételt, a nyál pedig a lebontási folyamatot kezdi el. Aki gondosan rágja az ételt, annak javulhat az emésztése, és egészséges módon fogyhat is ezzel, sőt teljes életében meg tudja őrizni megfelelő testsúlyát.

Táplálkozási szakértők állítják, hogy minden falatot minimum 30-40-szer meg kell rágni. Addig kell a rágást folytatni, amíg egészen folyékonnyá alakul az étel. Ily módon a vitaminok és további tápanyagok optimális felszívódása érhető el, ami az immunrendszert is serkenti. Gondos rágással mennyiségileg is kevesebbet kell ennünk, hogy kialakuljon a jóllakottság érzése, mert a gyors étkezés csak félrevezeti a testet.

A gondos, lassú rágás jobb lelkiállapotot is eredményez, és pozitív hatást gyakorol az élethez való hozzáállásunkra.
Ha az ételt nem rágjuk meg, az energia nem hasznosul belőle megfelelően. Az emésztőnedvek ugyanis nem "férnek" hozzá, emiatt erjedés és rothadás indulhat meg a tápcsatornában, annak pedig jól ismert következménye a puffadás és a gyomorsav túltengése, kellemetlen hasfájás kíséretében.
Az ételek alapos megőrlése, majd az emésztőnedvekkel való keveredés csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát. A meg nem rágott, alkotóelemeire nem bontott falat az emésztőrendszer végén, a belekben okozhat fertőzéses panaszokat.

Hogyan segítsük elő az alapos rágást?

Kezdetben számolhatjuk, hányszor rágjuk meg a falatot, így rögzülhet, meddig érdemes a szánkban tartani. Ez különösen a gyerekek helyes étkezési szokásainak kialakításakor lehet hasznos trükk.

Ne készítsük el az újabb falatot, míg az előzőt le nem nyeltük!


Ennivalónkat a lehető legkisebb falatokban együk meg! Ha rágás közben még érezzük a szánkban a bekapott falat "alkotórészeit", azaz még nem alkotott homogén egyveleget a nyállal, akkor rágjuk csak tovább!

A szájban dől el!

Figyeljük meg szervezetünk jelzéseit néhány nappal azután, hogy ételeink aprítására tudatosan kezdtünk el ügyelni! Ne lepődjünk meg, ha az eddig leküzdhetetlen puffadásnak, hasmenésnek immár gyógyszer nélkül is búcsút mondhatunk, esetleg leadunk néhány felesleges kilót, és a bélműködésünk is helyreáll. Hiába, az emésztés a szájüregben kezdődik!

Rágásra fel! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése