2013. június 3., hétfő

Gyorséttermi vagy házi hamburger?





Vendégeimnek és szeretteimnek is azt szoktam mondani, minden elhatározás, döntés kérdése. Egészségesen élni és egészségesen étkezni manapság valóban roppant időigényes és talán anyagilag is megterhelőbb. Persze ha belegondolunk, hogy jelen költésünkkel mennyit spórolhatunk a későbbi orvosi és gyógyszer-költségekből, ez az összeg máris elenyésző. És itt jön az elhatározás, hogy rászánunk-e MOST időt és pénzt a saját egészségünkre.

Ma a gyorséttermi „ételekről” szeretnék nektek elmondani pár fontos információt, hogy mindenki szabadon dönthessen a kapott adatok alapján,  hogy beugrik-e a sarki „étterembe” egy hamburgerre, vagy inkább nekilát és otthon készít magának, közel azonos anyagi befektetéssel egy igazán finom, laktató és egészséges hamburgert!?


Hamburger, ami nem öl meg… avagy hambi házilag 

Zsemle: teljes kiőrlésű hamburger zsömle
80 dkg tk tönkölyliszt
20 dkg finomliszt
25 dkg vaj
450 ml víz
2 ek méz
2 tk só
4 dkg élesztő

a tetejére:
2 ek szezámmag
1 ek olivaolaj
3 kanál víz
1/2 kanál méz

Az összes alapanyagot normál kenyérdagasztás szerint összedolgozzuk, majd egy belisztezett deszkára borítjuk. Elosztjuk 16 egyenlő részre és helyes kis cipócskákat formálunk belőle.
Egy tálban összekeverünk pár kanál vizet, 1 kanál olajat, 1/2 kanál mézet, és azzal bekenjük a tetejüket, majd szórunk rá szezámmagot.
Nagyjából 35-40 percig sütjük 180C-on.

A boltban vásárolható teljes kiőrlésű tönköly zsemle persze szintén összehasonlíthatatlanul jobb választás, mint a gyorséttermi „péksütemény”, mert elismerem, ez időigényes.

Húspogácsa:
50 dkg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
bors
1 db tojás

A húspogácsához az alapanyagokat gyúrjuk össze, majd vékonyan kivajazott serpenyőben süssük ki.

Zöldségek: ízlés szerint válogathatunk, paradicsom, paprika, saláta, hagyma, uborka, káposzta akár lila, akár fehér…

Sajt: mozarella vagy ementáli, gouda vagy trappista, kinek mi esik jól...

És íme az eredmény:








Most lássuk a sarki gyorsétteremben mit is kaphatunk korántsem kevés pénzért!

Itt olvasható a „hozzávalók” listája, amit egy gyorsétterem saját honlapján mutat a saját zsemléjükről:
Dúsított liszt (fehérített búzaliszt, maláta liszt, niacin, csökkentett mennyiségü vas, tiamin mononitrát, riboflavin, folsav, enzimek), víz, fruktóz- glükóz kukorica szirup, cukor, élesztő, szójabab olaj és / vagy részlegesen hidrogénezett szójabab olaj, tartalmaz 2 %-ot vagy kevesebbet a következők közül: só, kalcium-szulfát, kalcium-karbonát, búzasikér, ammónium-szulfát, ammónium-klorid, tészta kondicionálók (nátrium-sztearoil laktilát, datem, aszkorbinsav, azodikarbonamid, mono-és digliceridek, etoxilált monogliceridek, monokalcium foszfát, enzimek , guar gumi, kalcium-peroxid, szójaliszt), kalcium és nátrium-propionát (tartósítószer), szója lecitin.

Jól hangzik, nem? Különösen tetszik a benne lévő szirup (ki akar cukorbetegséget?)  és a részben hidrogénezett szójaolaj (szeretne bárki szívbeteg lenni?) A hosszú vegyi anyagok jegyzékét nézve, pl az ammónium-szulfátot vagy a nátrium proprionatot, igazán megjön az étvágya az embernek nem?
Az igazán sokkoló része a történetnek az, hogy megítélésem szerint azért nem eszi meg egyetlen állat sem ezt a hamburger zsemlét (kivéve az ember) mert az egyszerűen nem élelmiszer!
Egyik normális állat sem érzékeli élelmiszernek, és mint kiderül, nem lesz a baktériumok vagy gombák tápláléka sem. Az ő érzékszerveiket sem lehet becsapni. Ez az oka annak, hogy ezek a bionikus burger zsemlék egyszerűen nem bomlanak le sohasem.


Mi van a csirkefalatokban?

Mi más, mint csirkedarabok és panír… vagy mégsem? Bár ez előbbi lenne a logikus, de a gazdasági logika mást mond, a gyorséttermi hálózatok csirkefalatkái összetételükben ennél sokkal bonyolultabbak. Maga a „hús” is hét összetevőt tartalmaz (garantáltan nem csirkét): csirkebőr, víz, búzakeményítő, szőlőcukor, sáfrányos szeklice olaja, nátrium-foszfátok, és élesztőkivonat. A bundához felhasználnak még vagy 20 különböző hozzávalót, és íme, kész az ipari jellegű csirkefalat.

Mi van a „nagy hambiban”?

A titokzatos hús… Egyáltalán disznó, vagy marha? Vagy ennél azért bonyolultabb a dolog? Igen, egy kicsit. A „húst” általában vágóhídi maradékokból készítik, a módszer neve: „advanced meat recovery”.  Ez alapján inkább egy, a vegák számára kialakított rehabilitációs intézet juthatna eszünkbe, de a módszer valójában az a folyamat, amely során a csonton maradt legkisebb húsdarabokat,bőröket, inakat és hártyákat is leszaggatják. A hozzáadott tejsav savanykás ízt ad és megakadályozza a hús további bakteriális fertőződését. Só és mindenféle fűszer kerül még bele, összesen mintegy 15 hozzávaló.


78 féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü - állítja a The Independent című brit napilap elemzésében.
Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek. A „nagy hambi” ezért 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari "műanyagot" tartalmaz.
Egyes szakemberek szerint néhány adalék mellékhatása lehet nehézlégzés és fejfájás. A „nagy hambi” és a sajtburger - a vizsgálat szerint - olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan az itt kapható desszertek és üdítőitalok színezékeihez.

A valóság az, hogy ezen ételek alapanyagai nem hogy konyhát - vagy ahhoz hasonlót - nem láttak még soha, hanem szó szerint laboratóriumban „nevelkedtek”!

Vajon okosabbak vagyunk egy gombánál??? Hogy van az, hogy csak egy faj van a Föld nevű bolygón, ami illetve aki, a laboratóriumi hamburgert is ételnek gondolja. Az emberek kis hazánkban égbeszökő mértékű cukorbetegségtől, ráktól, szívbetegségtől, elhízástól és demenciától szenved. Azt állítjuk, hogy mi vagyunk a legintelligensebb faj a bolygón, és mégis a saját gyermekeinket és saját magunkat mérgező vegyi anyagokkal tápláljuk. Olyanokkal, amelyeket a gombák sem esznek meg…


Gyorsétteremi vagy házi hamburger?

A döntés most már a Ti kezetekben van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése