2013. október 17., csütörtök

Süssünk-főzzünk! De mivel?


Volt már lisztkérdés, cukorkérdés… most jöjjön egy újabb fontos kérdés:


Főzzünk! De mivel?



Sokan ott rontják el az amúgy egészséges táplálkozásuk során az ételeket, hogy a kiváló és jól összeválogatott alapanyagokat nem a megfelelő eljárással és megfelelő „segédanyaggal” készítik el. Így az eredmény nem hogy nem lesz egészséges, de akár kifejezetten káros is lehet szervezetünk számára. 
A sütéshez/főzéshez használt zsiradékot, illetve olajat meg kell különböztetni a zsírbeviteltől. A zsírforrásainkat hőkezelés nélkül, hidegen kell elfogyasztanunk. Nem a főzés és sütés során kell bevinnünk a megfelelő mennyiségű és minőségű telített és telítetlen zsírsavat, a konyhai eljárások során ezek az anyagok csak mint kisegítők vannak jelen. Vannak, akik teljes mértékben megértik a telítetlen zsírsavak bevitelének szükségességét, és ennek érdekében például lenmagolajjal főznek, ami nagy hiba.

A hőkezelés nem ártalmatlan folyamata különféle olajok/zsírok számára: 
bomlástermékek keletkeznek, a zsírok szerkezete ún. transz-zsírokká alakul, hosszabb vagy többszöri sütés után a bomlástermékek mérgezőek, az olaj nem alkalmas emberi fogyasztásra. A vajjal szintén hasonló a helyzet, ráadásul nagyon rövid idő alatt megég, nem alkalmas hosszú távú és magas hőfokú konyhatechnikák alkalmazásakor.
Ez nem azt jelenti, hogy semmit se süssünk olajjal, vajjal vagy zsírral, mert mérgező lesz. Nem lesz mérgező. A lényeg azonban az, hogy teljesen feleslegesen veszünk nagy telítetlenzsír-tartalmú, drága olajakat. Az extra szűz olivaolaj és a lenmagolaj ugyanúgy tönkremennek a hő hatására, ha nem jobban. 
A lenmagolaj például kifejezetten rosszul tűri a hőt, sőt még a fényt is. Azonnal megindulnak benne az oxidációs folyamatok, ha napfénynek tesszük ki: épp ezt a hatását - hogy hő hatására könnyen bomlik - használjuk ki a diétában. Ez okozza, hogy fokozza a testünk zsíranyagcseréjét. Könnyen lebomlik, ezáltal elindulnak a zsírégetó folyamatok, hiszen beindítja a zsírok felhasználását. 

Itt felsorolhatnám az összes különféle szuperegészséges olajat, de ezt már megtettem egy korábbi írásomban J

Ezek lényege, hogy az olívaolajhoz hasonlóan hidegen, hevítés nélkül használjuk őket. Kiválóan alkalmasak salátákhoz dressingnek, szószokhoz, mártogatókhoz, de ne süssünk, főzzünk velük, mert a hő hatására szerkezetük gyökeresen megváltozik és pozitív hatásaikból semmit nem tudunk magunkba építeni! Sőt…

Ami nekem a legjobban bevált és több szakmai lapban és oldalon és megbizonyosodtam erről az a kókuszolaj, pontosabban kókuszzsír.



A kókuszzsír
szobahőmérsékleten szilárd, ebből is látszik, hogy telített zsírokat tartalmaz. De nem akármilyeneket: nagy része közepes láncú triglicerdekből áll (MCT). A kókuszzsír jellegzetessége, hogy az MCT miatt nem telített zsírként viselkedik. Nem okoz inzulinrezisztenciát, azaz nem gátolja a tápanyagok izomsejtekbe való beépülését. Ebben a telítetlen zsírokra hasonlít, de másban nem: ez bírja a hőt, a szerkezete egyáltalán nem változik meg a sütés során. Sőt, annyira jól bírja a hőt, hogy elvileg az ételmaradékok szűrése után akárhányszor felhasználható újra.

Kókuszolaj/zsír pozitív tulajdonságai:

  • Emésztőrendszerünket egyáltalán nem terheli meg, nem úgy, mint a többi zsír. Lebontásához ugyanis nincs szükség a hasnyálmirigy és az epe zsírbontó enzimeire.
  • Azonnali energiát ad, sport szempontjából a szénhidráthoz hasonlóan viselkedik, az izmok ugyanúgy fel tudják használni.
  • A zsíranyagcserét is fokozza, mert enzimek nélkül is lebomlik.
  • A kókuszzsírban található telített zsírsavak csökkentik a szervezet káros koleszterintszintjét, de ugyanakkor növelik azokét, melyek jótékonyan hatnak szervezetünk működésére.
  • A kókuszolajban található laurinsavnak köszönhetően megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. 
  • Érfalakat rugalmasabbá teszi, növeli áteresztőképességüket, így a tápanyagok gyorsabban és könnyebben fel tudnak szívódni a szervezetben. 
  • A kókuszolaj grammonként is kevesebb kalóriát tartalmaz a többi étkezési olajnál, így fogyókúra esetén is előnyös.
  • Kozmetikai szerek alapanyagaként szolgál, mert csökkenti a pattanásokat, feszesíti a bőrt és fényesebbé teszi a hajat.  
  • Ezen felül az immunrendszert erősíti, sőt használják pl. gombás megbetegedések és gyulladásos bélbetegségek kezelésére.





Igaz, nem lehet mindenhol kapni és nem is olcsó, de nagy mennyiségre nincs szükség. És mivel az egyetlen zsiradék, amely nem károsodik 200 fokon sem, többször felhasználható, így könnyen lehet, hogy a végén még anyagilag is jobban megéri. J


Kókuszra fel! J



1 megjegyzés:

  1. Kedves Milla!
    Én pár hónapja kezdtem használni a kókuszzsirt. A problémám,amikor beszek, mindig más a cimkéje. melyiket érdemes venni, illetve mi a különbség köztük. Nagyon köszönöm előre is a válaszod. Zsóka

    VálaszTörlés