2011. november 12., szombat

12 parancsolat az egészségért

0. Három fehér méreg
cukor, só, finomított fehér liszt

1. A változatosság nem csak gyönyörködtet, de egészséges is. 

Táplálkozzunk változatosan itt pl. a nyersanyagok és a receptek változatosságára gondolok. Így nagyon sanszos hogy mindent megkap a szervezetünk, még akkor is, ha már nincs annyi tápanyag az alapanyagokban, mint régen… Persze, tudom nehéz új ételeket megkóstolni, de érdemes, mert új ízeket ismerhetünk meg, és talán még az is kiderül, hogy nem is olyan pocsék az, amit diétának hívnak. Egy próbát minden étel megér, és csak akkor mondjunk rá nemet, ha valóban úgy érezzük többszöri megkóstolás után se tudunk megbarátkozni vele.


2. Zsírszegényen az egészséges erekért 

Spóroljunk a zsírral: evőkanállal mérjük a főzéshez a zsiradékot, és olajat használjunk állati eredetű zsír helyett. Oliva olaj, lenmagolaj, tökmagolaj! Próbáljunk meg minél kevesebb zsírral főzni, a felesleget leitatni stb. A kenyeret vékonyan vagy egyáltalán ne kenjük meg zsiradékkal. 1 szelet kenyéren zsiradék kb. 60 kalória. Vegyünk párolóedényt, és pároljunk, süssünk grillben, teflonedényben, cserépedényben. Pl. fasírt helyett süssünk egybefasírtot. rántás helyett habarjunk. Tejföllel, kefirrel, joghurttal – melyik ételhez mi megy… 


3. Kevés sóval a normál vérnyomásért

Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Kb. két hét, és elkezdesz olyan ízeket érezni, amiket eddig teljesen elfedett a só. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. Ilyenek pl. a zöldfűszerek, még jobb, ha ezek frissek (bazsalikom, zsálya, rozmaring, kakukkfű)


4. Édes élet – édességek nélkül!

Csak étkezések befejező fogásaként együnk édességeket, süteményeket, nasit, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem édes italokat, szörpöket. A kávéba, teába – ha egyáltalán szükséges – inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. 

5. Kálciummal a karcsúságért.
A kalcium természetes forrásai a tejtermékek. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. A tejben lévő kálcium jó hatásfokkal szívódik föl, segíti a csontok és a fogak épségének megőrzését. Az izommunkában is fontos szerepet tölt be, mivel a sejtek energiafelhasználását javítja. Így vétek lenne kizárni akár az étrendünkből, hiszen segíti a kilók elégetését, maga a fehérje pedig specifikus dinámiás hatásának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét. 


6. Alapozzunk zöldségekkel

Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget. A táplálkozásunk alapját ne, vagy ne csak a kenyérfélék, a szénhidrát dús gabonafélék és pékáru alkossa, hanem a főzeléknövények a nyers zöldségek, gyümölcsök, a szárazhüvelyesek, gomba stb.


7. Rostok a jó emésztésért, az elhízás ellen

Asztalunkra mindig kerüljön barna, teljes kiőrlésű kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett. Ha mégis ilyen köreteket fogyasztanánk, használjunk barna rizst, és durum tésztát. Ezek lassan feszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak. A legoptimálisabb, ha a szénhidrát dús köretek mennyiségét felére csökkentjük, és párolt zöldségből álló, különböző zöldfűszerekkel ízesített köretet adunk mellé.


8. A csillagos ötös

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Ezzel biztosíthatjuk az egyenletes vércukorszintet, főleg, ha rost dúsan táplálkozunk. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési “menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.


9. Ha megszomjazunk…

A szomjúság legjobban ivóvízzel, vagy szénsavmentes ásványvízzel oltható. Naponta fogyasszunk 2,5 – 3 liter folyadékot. A tömény alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.


10. Mindent lehet… ésszel

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Csak alkalmankénti fogyasztásra javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor.


11. Mozgás!
A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás, mely életmódunk alapját kellene képezze. Akkor is mozogjunk valamit, ha csak napi 30-50 percünk van rá, legalább hetente háromszor.


12. Egészség? – Táplálkozás!
A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérni és fenntartani.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése