2011. november 23., szerda

Olajos magvak kisokosa


A magokban található illóolajok jelentős része antioxidánsokban gazdag, nagy segítséget jelentenek a szabad gyökök ellen. A különféle olajos magvak számos gyógyhatással bírnak, melyek az egyik legfontosabb táplálék-kiegészítővé teszik őket.

Az olajos magvak magas kálciumtartalma segíthet megelőzni a csontritkulást is, de cink- és szeléntartalmuk miatt akár a lecsökkent szexuális kedv visszaállítására is alkalmasak. Altáji problémáknál maradva, az olajos magvak közül kiemelkedik a tökmag, mely különösen fontos lehet a férfiak számára prosztataproblémák esetén.

Az olajos magvakról összességében elmondható, hogy rendkívül jó hatással vannak a szervezet működésére, és naponta egy kisebb maréknyi bármelyikből vagy akár vegyesen is - természetesen beépítve a diétába - minden bizonnyal előnyünkre válhat. Legyünk azonban figyelemmel zsírtartalmukra! A cukorbetegek ne csak szénhidrát tartalmukat nézzék, hanem a bevitt kalóriát is, különben elhízás lehet a végeremény.


Földimogyoró

Figyelemreméltó egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma, amely hozzájárul a rossz koleszterin (LDL) szint csökkenéséhez miközben növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét.
Kutatások igazolták, hogy a földimogyoró olyan magas koncentrációban tartalmaz bizonyos antioxidánsokat (elsősorban p-kumarinsavat), amely a karciogén nitrozaminok semlegesítésével csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A földimogyoró jelentős rezveratrol tartalmának köszönhetően nagyon hasznos lehet a különböző daganatos, szív-és érrendszeri, a degeneratív idegi betegségek, az Alzheimer kór és egyes vírusos/gombás fertőzések megelőzésében.
Kiváló E-vitamin forrás, de jelentős B-vitamin tartalommal is rendelkezik (riboflavin, niacin, thiamin, panthothen sav, B6-vitamin, folsav). Ásványi anyagok közül réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén található benne.


Fenyőmag

A fenyőmag magas kalóriatartalmát a benne lévő zsíroknak köszönheti, azonban rendkívül gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amely segít a káros koleszterin (LDL) szint csökkentésében, de ugyanakkor növeli a hasznos koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a fenyőmagban is megtalálható eszenciális zsírsavak az étvágy csökkentésével hozzájárulnak az eredményes fogyókúrához. A mandulához hasonlóan a fenyőmag E-vitamin tartalma is igen jelentős (100g-ban 9,33mg, ami a napi javasolt mennyiség 62%-a), és mivel nem tartalmaz glutént, ezért a gluténmentes élelmiszerek egyik igen kedvelt alkotórésze. Kiváló B-vitamin forrás, és ásványi anyag tartalma is jelentős (magnézium, kálium, kalcium, vas, cink, szelén, mangán).


Tökmag

A tökmag kivételesen magas cinktartalma miatt csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
A tökmag rendkívüli tápanyagforrás, az alábbi ásványi anyagok gazdagon megtalálhatók benne: magnézium, mangán, foszfor, vas, réz és a korábban már említett cink. Nem szabad elfelejtkezni a tökmag fitoszterol-tartalmáról sem, mert a szezámmag és a napraforgómag után a tökmag fitoszterol-szintje a 3. legmagasabb az olajos magvak között (265mg/100mg).


Napraforgómag

A napraforgómag kiváló E-vitamin forrás, amely az elsőszámú zsíroldó antioxidáns. Az E-vitamin semlegesíti a szervezetben található szabadgyököket, amelyek egyébként károsítanák a zsírt tartalmazó szerkezeteket és molekulákat (pl. sejtmembránokat, agysejteket, koleszterint).

Jelentős magnézium-forrás, illetve meg kell említeni még a napraforgómag szelén-tartalmát is, amely alapvető fontossággal bír az emberi egészség biztosításában.


Szezámmag

A szezámmag nemcsak gazdag magnézium, réz, kalcium, mangán, vas, foszfor, B1-vitamin, cink és növényi rost forrás, hanem tartalmaz két rendkívül különleges összetevőt is. Ezek a szezamin és a szezamolin, amelyek a különlegesen hatékony rostok, a lignánok csoportjába tartoznak. Ezek a vegyületek koleszterincsökkentő hatást fejtenek ki az emberi szervezetben, állatkísérletek szerint pedig hozzájárulnak a magas vérnyomás ekerüléséhez és növelik a szervezetben az E-vitamin mennyiségét. Kutatások igazolják, hogy a szezám megvédheti a májat az oxidatív károsodásoktól.

A fitoszterol-tartalom toplistáját az olajos magvak és csonthéjasok között a szezámmag vezeti (400-413mg/100g). A fitoszterolok olyan, növényekben található összetevők, amelyek kémiai felépítése nagyon hasonló a koleszterinéhez, és megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vér koleszterinszintjét, fokozhatja az immunrendszer működését, és meggátolhatja egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.


Dió

Különösen egészséges, mert rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ellentétben más keményhéjú gyümölccsel.
Omega-3 zsírsav található a sovány halakban, mint a tonhal és lazac. Azt tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, amely egyfajta zsírja a véráramnak. Még szakértők sem tudják egyértelműen megmagyarázni, miért ez a jótékony tulajdonság.


Mandula

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mandulának valós egészségügyi előnyei vannak. Nagyszerű fehérjeforrás, valamint magas antioxidáns-,magnézium-, kálium-, kalcium-, vas- és vitaminforrás. Más keményhéjúhoz hasonlóan jó telítetlen zsír-forrás, amely elengedhetetlen a szív egészségéhez.


Kesudió

A kesudió jelentős
- vas, nélkülözhetetlen a vörösvértestek működéséhez és az enzimaktivitás miatt
- magnézium, amely elősegíti az energia-kibocsátást és csont-növekedést
- foszfor, amely a csontokat és fogakat építi
- cink, nélkülözhetetlen az emésztés és anyagcsere folyamatában
- szelén forrás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése