2011. november 24., csütörtök

Kneipp terápia

Sanus per aquam – Egészség a vízből merítve.

A latin mondás jó szlogenje lehet a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszernek. Egyszerűen: hideg-meleg váltófürdők az immunerősítés szolgálatában. Hasznos tanácsok a természet patikájából, melyek egész évben felpezsdítik testünket, lelkünket.

A különféle wellness központokban, gyógyfürdőkben többféle Kneipp terápiás eljárással találkozhatunk, de Európában több helyen találhatunk a természetben kialakított Kneipp taposó tavakat is. Ausztriában például St. Oswald erdejének közepén leltem rá egy csodás völgyben, a hegyi patakból táplált Kneipp „tóra”. 






A legtöbb spaban több fajta váltott hőmérsékletű lábfürdő terjedt el :

• Ülő Kneipp –lábfürdő 
• Kneipp taposó
• Körfolyosós Kneipp fürdő



Ülő Kneipp lábfürdő

A legegyszerűbb Kneipp lábfürdő nem más, mint két egymás mellé telepített kerámia tál, két különböző hőmérsékletű vízzel feltöltve.
A keverő csaptelepen keresztül a vendég a saját ízlésének és tűrőképességének megfelelő hőmérsékletű meleg- és hideg vízzel tölti fel a tálakat, majd egy idő után a szerepek cserélődnek, a korábban meleg vizet kapott láb hideg vízbe merül, és fordítva. A legegyszerűbb tálak egyszeri feltöltéssel működnek, de nem sokkal bonyolultabb az a megoldás, mikor a túlfolyóval ellátott tálba lassú folyással folyamatosan engedjük be a megfelelő hőmérsékletű vizet, elkerülve evvel a hosszabb használat következtében előálló összemelegedést.


A Kneipp–taposó medence

Az előbbinek dinamikusabb változata. Itt a tálat nagyobb lapos medence helyettesíti, mely 10-15 °C-os hidegvízzel van feltöltve. A legömbölyített felületű kövekkel és kavicsokkal borított medencében rozsdamentes korlátokkal segítve a bokáig érő vízben körbe-köbe járhatunk. A lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A kövek enyhén masszírozzák a talp reflexzónáit, ezzel beindítanak egyfajta regulációs folyamatot is. A Kneipp-medence javítja a láb vérkeringését, erősíti a tartóizmokat, egyben talpmasszázsként is funkcionál.


A körfolyosós Kneipp fürdő

Az egyes elválasztott medencékben körbe-körbe gyalogolunk, bal lábbal a hideg vízben jobbal a melegben. Elérve a következő szakaszt, a megfordul a hőmérséklet, az eddig meleget érző lábunknak a hideg jut. A medencében lépkedve fokozódik az anyagcsere, a salakanyagok gyorsabban távoznak, erősödik immunrendszerünk, és a sétától testünk kellemesen felfrissül.
A körfolyosós Kneipp-fürdő elődjéhez hasonlóan javítja a láb vérkeringését, erősíti a tartóizmokat, és egyben talpmasszázsként is funkcionál, hiszen a medencében található legömbölyített felületű kövek enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit, ezzel egyfajta regulációs folyamatot is beindítanak.



Kneipp, módszerét saját magán próbálta ki. Beteges gyerekként előszeretettel fürdött a jeges Duna vízében, közben pedig gyógyteákat ivott, amit ő maga gyűjtött. Később katolikus lelkészként híveit is gyógyította, amit sem az egyház, sem az orvosok nem néztek jó szemmel. Öt pilléren nyugvó terápiája a test, a lélek és a szellem harmóniája teszi egységessé.

1. Víz
A fürdőkultusz a rómaiaktól ered. Náluk a víz nemcsak a külső belső megtisztulás eszköze volt, hanem a szépség és az érzéki örömök szertartását is szolgálta.
 

2. Gyógynövények
A fitoterápia előnye, hogy a gyógynövényeknek nincs mellékhatása.

3. Mozgás
A mozgásterápia célja, hogy a már meglévő betegségeket megszüntesse, a kialakulóban lévőket megelőzze és egyensúlyban tartsa a keringési rendszert és a szív működését. A mozgás bármely fajtája erősíti az immunrendszert, szellemi teljesítményünket növeli, segít lelki békénk megteremtésében.
 

4. Táplálkozás
A kiegyensúlyozott étkezést a rostos, ballasztanyagokban, vitaminokban gazdag természetes élelmiszerek segítik.


5. Test-lélek-szellem harmóniája
Kneipp szerint ki kell alakítani egy olyan aktív, kiegyensúlyozott, egészséges biológiai ritmust, amely jó közérzetet, életvidám hétköznapokat biztosít számunkra. Ez a harmónia képes a káros környezeti hatásoktól is védeni. Az aktív munka mellett szükség van pihenésre, sokszor rövidebb semmittevésre is, hogy az egyensúly helyreálljon,


Kneipp frissítés otthon

Hideg (15-18◦C) meleg (38-45◦C) váltott zuhany úgy, hogy a kétperces meleg zuhany után félperces hideg következzen, majd mindezt ismételjük meg. Befejezésként mindig a hideg vizet válasszuk.

Megvalósíthatjuk persze a két tálkás ülő lábfürdőt is. Ez esetben lábainkat cserélgessük 2 percenként a hideg és meleg vizes tálakban, míg a két víz hőmérséklete nagyjából ki nem egyenlítődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése