2011. november 7., hétfő

Antioxidáns?!


Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével. A legismertebb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a béta-karotin és más karotinoidok, valamint az ugyancsak antioxidáns hatású növények és táplálékkiegészítők, mint amilyen például a Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő.

Az amerikai Tufts Egyetemen azt vizsgálták, melyik élelmiszer milyen erős antioxidáns hatású, vagyis mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás, angol rövidítéssel ORAC, azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg, és ezeket az adatokat tudományos folyóiratokban közölték.

Legmagasabb Orac értékű élelmiszerek:

Aszalt szilva                        5.770

Acai Berry (Acai bogyó)   3.800

Gránátalma                         3.307

Mazsola                               2.830

Fekete áfonya                     2.400

Földi szeder                        2.036

Kelkáposzta                         1.770

Tőzegáfonya                        1.750

Fokhagyma                          1.662

Méz                                       1.640

Eper                                      1.540

Spenót                                  1.260

Málna                                   1.220

Tök                                        1.150

Kelbimbó                               980

Szilva                                      949

Brokkoli                                 890

Cékla                                       840

Avokadó                                 782

Narancs                                  750

Szőlő, piros                            739

Paprika, étkezési                   710

Cseresznye                             670

Kiwi                                         610

Szárazbab                               503

Grapefruit                              495

Szőlő, fehér                            460

Veteménybab                         460

Hagyma                                  450

Kukorica                                 400

Karfiol                                     385

Borsó, fagyasztott                  375

Burgonya                                300

Káposzta                                 295

Sárgadinnye                           250


A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját is elérheti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése