Az amerikai Tufts Egyetemen azt vizsgálták, melyik élelmiszer milyen erős antioxidáns hatású, vagyis mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás, angol rövidítéssel ORAC, azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg, és ezeket az adatokat tudományos folyóiratokban közölték.
Legmagasabb Orac értékű élelmiszerek:
Aszalt szilva 5.770
Acai Berry (Acai bogyó) 3.800
Gránátalma 3.307
Mazsola 2.830
Fekete áfonya 2.400
Földi szeder 2.036
Kelkáposzta 1.770
Tőzegáfonya 1.750
Fokhagyma 1.662
Méz 1.640
Eper 1.540
Spenót 1.260
Málna 1.220
Tök 1.150
Kelbimbó 980
Szilva 949
Brokkoli 890
Cékla 840
Avokadó 782
Narancs 750
Szőlő, piros 739
Paprika, étkezési 710
Cseresznye 670
Kiwi 610
Szárazbab 503
Grapefruit 495
Szőlő, fehér 460
Veteménybab 460
Hagyma 450
Kukorica 400
Karfiol 385
Borsó, fagyasztott 375
Burgonya 300
Káposzta 295
Sárgadinnye 250
A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját is elérheti!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése