2011. november 10., csütörtök

Tönköly zsemle Milla módra

Hozzávalók 10 db-hoz: 

350 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
50 ml langyos tej
150 ml langyos víz
150 g zabpehely v. zabkorpa v. mandula v. napraforgómag (Lehet vegyesen.)
1 dl olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor
2 dkg friss élesztő vagy instant porélesztő
bors, zöldfűszerek, kömény

Először az élesztőt felfuttatom a cukrozott langyos tejben. Míg elkészül a kovász egy nagyobb tálban összekeverem a száraz alapanyagokat: liszt, magvak, fűszerek, só.

Ha elkészült a kovász, mehet a lisztes keverékbe, az olívaolajjal és a langyos vízzel együtt. A vizet fél decinként adagom hozzá, hogy lássam, a tészta mennyit vesz fel. Jól formázható tésztát dagasztok belőle géppel vagy kézzel. Majd egy órát pihentetem meleg helyen.

Amikor lejárt az idő, pici liszttel megszórom a deszkát, kiöntöm rá a tésztát, és jól átgyúrom. 8 részre vágom, még egyszer darabonként is átgyúrom, majd apró zsemléket formázok belőlük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem őket és újrakelesztem még nagyjából 30 percig. A sütőt 200 C°-ra melegítem, egy lábosban vizet is teszek az aljára, és 20 perc alatt a zsemléket készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése