2011. november 16., szerda

Szauna, gőzkabin, aromakabin



Szaunázás jótékony hatásai:

§        Kalóriákat éget, fogyaszt
Egy félórás szauna-kúra alatt akár 300 kalóriát is „eléget”!
§        Csökkenti a fájdalmat
Az szauna mélyreható hője segít a külső véredények kitágításában, enyhülést és gyógyulást hozva az izom-, és lágy szövetek sérüléseinek. A megnövekedett vérkeringés elszállítja az anyagcsere folyamatok során keletkezett hulladékot és oxigénban gazdag vérrel látja el az arra éhes izmokat, így azok gyorsabban felépülnek.
§        Erősíti az immun rendszert
A szauna megemeli a test hőmérsékletét, mintegy mesterséges lázat előidézve. Ahogy a szervezet immunrendszere harcol ennek a (vélt) láznak a legyőzéséért, úgy erősödik. Mindemellett az intenzív izzadás által a méreg-, és salakanyogok szervezetből törénő eltávolításával a szervezet egészsége és betegségekkel szembeni ellenállósága nagymértékben megnő.
§        Javítja, erősíti a vérkeringést
Ahogy testünk megnöveli a veríték termelést, hogy saját magát hűtse, a szív egyre keményebben dolgozik, hogy minél több vért, minél gyorsabban  pumpáljon, ellátva ezzel a folyamatos gyakorlatozással  járó megnövekedett szükségleteinket.
§        Megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól
A felgyorsult vérkeringés arra ingerli a veríték mirigyeket, hogy felszabadítsák az összegyűlt méreg-, és salakanyagokat. A napi izzadás segíthet méregteleníteni szervezetét, mert megakadályozza, hogy a nagyon veszélyes nehézfémek (ólom, higany, cink, nikkel, kadmium) és ugyanígy az alkolhol,  nikotin, nátrium, kénsav felhalmozódását szervezetében.
§        Eltünteti a narancsbőrt
A szaunák segítenek az csúnya cellulit (a gél-szerű csomók a bőr alatt, melyek nagyrészt vízből, zsírból állnak és megrekedtak a bőr alatti apró „zsebekben”) eltávolításában. Az európai szépségszalonok rendszeresen alkalmazzák a napi szauna kúrát a kezelések során. Mivel az infraszaunák sugárző hője akár háromszor mélyebbre hatol mint a hagyományos szaunáké, ezért azok ebben az esetben sokkal hatékonyabbak.
§        Megszünteti az ízületi fájdalmakat
Szintén az infraszauna jótékony hatásai közé sorolható. Az infraterápia széles körben alkalmazott az ízületi betegségek valamely válfajában szenvedő betegek körében. Mindemellett a kezelés bizonyítottan hatékony a ficamok, az idegzsába, az izomgörcsök, az ízületi merevség és még sok más izom-, és csontrendszeri panasz hatásainak enyhítésében. A legtöbb merevség, fájdalom és érzékenység, melyek az idős kor velejárói, az infrakezeléssel enyhíthető, vagy teljesen megszüntethető.
§        Feloldja a stresszt, megnyugtat
§        Megszépíti a bőrt
A bőséges veríték nagy mértékben tartalmaz a szövetekbe mélyen beágyazott szennyező anyagokat és elhalt bőrsejteket. A felgyorsult vérkeringés felszínre hívja a bőr saját természetes tápanyagait, elősegíti a pattanások, kiütések, égések, vágások gyógyulását is: a nyílt sebek gyorsabban begyógyulnak és kisebb heg marad utánuk.


Ellen-javallatok:

§        Gyógyszerek
§        Keringési rendszer betegségei
Az elnyújtott hőhatás megnöveli a vérkeringés sebességét, mert szervezetünk a bent felgyült hőt igyekszik elvezetni a külvilág felé a bőrön (izzadás) és a légző rendszeren keresztül. Ez a folyamat leginkább a szívverések számának megnövekedését jelenti, ami 30 szívverés/perccel is megugorhat minden egy fokos testhőmérséklet növekedéskor.
§        Alkohol
A közhiedelemmel ellentétben nem tanácsos úgymond „kiizzadni” a másnaposságot. Az alkoholos befolyásoltság csökkenti itélőképességünket, így kisebb eséllyel vesszük észre ha esetleg a megnövekedett hő negatívan hat ránk. Az alkohol emellett megemeli a szívverést amit a szauna hatása még inkább fokoz.
§        Vérzékenység
A vérzékenységben szenvedőknek tanácsos kerülniük az infraszauna használatát.
§        Láz
Lázas állapotban nem tanácsolt semmilyen szauna használata.
§        Terhesség
A kismamáknak tanácsos orvosuk véleményét kérniük bármilyen szauna használata előtt, mert bizonyos esetekben a magasabb testhőmérséklet hatására a magzat megsérülhet.



A gőzkabin élettani hatása:

§        A gőzkabin javítja az egészséget és használata élvezetes. Kiegészítő tevékenységként a gőzkabin különösképpen ajánlott számos egészségügyi probléma, megbetegedés enyhítésére a magas gőztartalmának és a nedves hő általános hatásainak köszönhetően. Ezeket a problémákat az alábbiakban olvashatja.
§        A listát megerősítette a Müncheni Egyetem Orvosi Gyógyfürdőtan és Klimatológiai Karának kutatása: tüdőasztma, hörghurut, felső légút hurutos megbetegedése, köhögés, köpetürítés, nem súlyos reuma és az izületek korlátozott vagy fájdalmas mozdíthatósága.
§        Ezenfelül, megint csak mint kiegészítő intézkedés, a gőzfürdő jótékony hatással bír az alábbiak esetén: alvási problémák, főleg túlzott izgatottság miatt, gyenge bőrközeli keringés, száraz, töredezett bőr, izomfeszülés, izomgyengeség a szubkután erekben, és a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal szembeni érzékenység.
§        A gőzfürdő nagy előnye a bőrre gyakorolt igen kedvező hatásában rejlik. A nedves hő stimulálja a szubkután vérkeringést és alaposan tisztítja a bőrt úgy, hogy megnyitja a pórusokat és eltávolítja az elhalt hámsejteket. A bőr ettől puha, tiszta és selymesen sima lesz.



Aromakabin jótékony hatásai:

§        különböző páratartalmú és hőmérsékletű kabin, mely jótékony hatását illóolajokon keresztül fejti ki, ami a levegőbe párologtatva, belélegezve és a bőr pórusain át bejutva a szervezetbe biztosít ellazulást a test és a lélek számára.
§        nincs meghatározott időtartam az aromakabin használatára
§        nyugtató és lazító a szervezet számára,
§        jótékony hatással bír a különféle légzőszervi, mozgásszervi megbetegedésekre és a stresszre.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Milla!

    Ma láttam ezt a blogot először, és hiába kerestem, nem találtam sajna email címet, így itt jegyzem meg, hogy bárki hálás lehet ezért az alapos, összeszedett és hitelesen információért, amiket az anyagot tartalmaznak, bárhová lapoztam, mind nagyon értékes írás volt. Gratulálok szeretettel, egyben további sok hasonló értéket kívánok! Üdv: Pápai Ildikó (önismereti tréner)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ildikó!

    Köszönöm a kedves és biztató szavakat. Igyekszem minden témát legjobb tudásom és szakmai ismeretem szerint kibontani.
    Elérhetőség a lap legalján megtalálható. Remélem. :)
    Témajavaslatokat szívesen veszek!
    Köszönettel
    Milla

    VálaszTörlés