2011. november 22., kedd

Aszalt gyümölcs kalauz


Könnyű kísértésre vágyunk, ami azért kielégíti édesség utáni vágyunkat is? Elő hát a szárított, aszalt gyümölcsökkel!

Kalóriatartalmuk ugyan némileg magasabb, mint a friss gyümölcsöké, 
hiszen kivonták belőlük a vizet, ezért
 minden mást sűrítve tartalmaznak, viszont így intenzívebb az ízük, és valóban az édességevés örömét nyújtják.

Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások közé tartoznak, szinte kisöprik az emésztőrendszerünket. Az aszalt gyümölcs különösen jó emésztésserkentő: sok folyadékkal fogyasztva kiválóan gyógyítja a székrekedést. A-vitamin- és gazdag kéntartalmának köszönhetően a bőr, a haj és köröm állapotára is jó hatással van.


Aszalt barack:

Gazdag A-vitaminban és béta-karotinban. Kálium-, kalcium- és foszfortartalma mellett kiemelendő kéntartalma, aminek köszönhetően hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében, méregtelenítő hatása van, és jótékony hatással van a bőrre, a haj növekedésére és a köröm állapotára.


Aszalt körte:

Nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű vitamint, de a körtefogyasztás nagyon jót tesz az idegnek, oldja a húgykősavat, a káros sólerakódásokat, salaktalanítja a szervezetet, nagyon hatékony légúttisztító. A körte nem csak finom gyümölcs, de jó hatással van az epebajokra, emésztésre és gyomor problémákra valamint kiváló salaktalanító és méregtelenítő is egyben.


Aszalt szilva:

A szilvának igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszaltszilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, a koleszterinszintet és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Vastartalma jelentős. Kis mennyiségben tartalmaz mangánt, magnéziumot, kálciumot, foszfort és B6 vitamint is.


Aszalt meggy:

A meggyben a B vitaminok minden fajtája megtalálható, továbbá tartalmaz még káliumot, kalciumot, magnéziumot, A és C vitamint. Az A-vitamin segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését. A C-vitamin erős antioxidáns, nem csak segíti, hanem fokozza az immunrendszer működését. Növeli a fehérvérsejtek számát, élénkíti tevékenységüket, védelmet nyújt a rák, a szívbetegségek, és egyes fertőzések ellen.


Aszalt alma:

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyom elemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. Az alma rostban gazdag, könnyen emészthető, nem terheli a bélrendszert. Vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalma mellett beltartalmának egyik legjellegzetesebb összetevője még a benne nagy arányban meglévő pektin nevű anyag, amely az alma fogyasztásakor a bélrendszer járatainak tisztítását idézi elő. Természetes méregtelenítő hatásánál fogva serkenti a bélrendszerben megtalálható előnyös baktériumok működését, és támogatja a máj által végzett méregtelenítési folyamatot.


Aszalt füge:

Energiatartalma szárítva meghatszorozódik (!), ezért igen magas a cukortartalma, viszont értékes tápanyagai is koncentrálódnak benne, így válik jó kálium-, vas-, kálcium- és magnéziumforrássá. Gazdag oldható élelmi rostokban - pektin -, amely csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, oldhatatlan rostjai pedig tisztítják a beleket, élénkítik a bélműködést, megelőzik a különböző bélbántalmak kialakulását. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészgombával "fertőzött", mert az mérgező hatásúvá teheti.


Mazsola

Az aszalt szőlőszemeket illetjük eme kedves elnevezéssel. A többi szárított gyümölcshöz hasonlóan a mazsolában koncentrálódott magas cukortartalomnak köszönhetően nagy energiatartalommal bír, ezért kis mennyiségű fogyasztása a javasolt. Nagyon jó káliumforrásnak számít és vasat is tartalmaz. Mivel nagyon kicsi zsírt tartalmaz, a testsúlycsökkenésre vágyók is fogyaszthatják apró adagokban: 2,5 gramm mintegy 70 kalóriát tartalmaz. Tápértékei előregyártott termékekhez - joghurtokhoz, csokoládéhoz - hozzáadva a negatív irányba változnak!


Datolya

Aszalva nagyon értékes káliumforrás és C-vitamin forrásnak is jó ez a szinte ősidők óta termesztett tápláló gyümölcs. Vigyázzunk, mert nagy mennyiségben megterheli a gyomrot, viszont rendszeres kis adagokban fogyasztva enyhe hashajtó hatással bír magas rosttartalmának köszönhetően. Bár a friss datolya több C-vitamint tartalmaz, mint aszalt változata, szárítva azonban több niacint, rezet, vasat és magnéziumot tartalmaz. Azt is jó tudni, hogy a datolya egy tiramin nevű szerves vegyületet is tartalmaz, ami az arra érzékenyeknél migrénes fejfájást okozhat.


Aszalt áfonya

A vörös áfonya magas flavonoid tartalma miatt, erős antioxidáns hatású. A flavonoidok védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Ezen anyagok fogyasztása segít megelőzni a krónikus betegségeket, az érelmeszesedés, a koleszterin lerakódást, szívinfarktus, bőrproblémákat, de segítségünkre van a rák elleni küzdelemben is. Komoly szerepet játszik az akut és krónikus húgyúti fertőzések kezelésében. Vitaminok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E, C vitamint illetve béta-karotint. Nyomelemek, ásványi anyagok közül nátrium, foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink és kén található benne.


Aszalt málna

Antioxidáns hatású bioflavonoid tartalmú, C vitaminban gazdag gyümölcs. Vértisztító hatású. Jó a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentésére, a vér körforgásának serkentésére. A málnalevélből készített tea a nőknek különösen ajánlott a menstruációs zavarok megszüntetésére, a szívműködés szabályozására és rendszeres fogyasztása - szigorúan a harmadik hónaptól - a népi gyógyászat szerint könnyíti a gyermekszülést, segíti a magzat egészséges fejlődését. A méh izomtónusának javításával hozzájárul a könnyebb, hatékonyabb szülés elősegítéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése