2011. november 6., vasárnap

Fizikai fittség fogalma


Az általános fizikai kondíció, vagyis a fizikai fittség meghatározásakor minden esetben figyelembe kell venni az illető nemét, életkorát, valamint a vizsgált személyre jellemző fittségi szintet.

A fizikai fittség számos összetevőit a sporttudósok több fő -és alcsoportba sorolják:




Az állóképesség, az erő és a gyorsaság egymással szorosan összefüggő képességek, hiszen két-két összetevő keveredéséből jön létre az erő állóképesség, a gyorserő, és a gyorsasági állóképesség.

Fejleszthetőségükre a háromszög bármely szárán az „A+B+C=100% állítás érvényes. , pl., ha a az erőnket az egyéni adottságaink 80%-áig javítjuk, akkor az állóképesség és a gyorsaság terén csak 20%-os teljesítményre leszünk képesek.

Az egyes kondicionális képességek közötti fontossági sorrendet mindig az befolyásolja, hogy meny sportág szempontjából mérlegeljük a fittségi állapotot, pl. egy súlyemelőnek elsősorban az erő, egy maratoni futónak az állóképesség, a rövidtávfutónak a gyorsaság, a művészi tornásznak pedig az izület mozgékonyság és a mozgáskoordináció a legfontosabb. Azonban a legtöbb sportág bizonyos sokoldalúságot kíván, így kisebb-nagyobb hányadban a többi sportképesség meglétére is szükség van a kiemelkedő teljesítményhez.



2 megjegyzés:

  1. A forrásmegjelölés hiányzik!!!! Dömötör Edit - Pulzuskontroll, testsúlykontroll. Ha már másolsz, legalább ezt tedd meg.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen!

    A főiskolai jegyzeteim egyikéből készítettem a cikket, amelyeket saját kezűleg jegyzeteltem le az előadáson. Hogy az előadó miből dolgozott nem tudom... Lehet, hogy az általad említett könyvből. Számomra csak az a fontos, hogy az emberek innen vagy onnan, de megismerkedjenek az egészséges életmód alappilléreivel. Utána fogok nézni és természetesen megjelölöm a forrást, amennyiben sok hasonlóságot találni a könyvben.
    Köszönöm építő jellegű kritikád! :-)

    VálaszTörlés