2011. november 8., kedd

Milla zabpelyhes keksze

Milla zabpelyhes keksze:

Hozzávalók:

  • 0,5 dl olívaolaj vagy tökmagolaj
  • 1 tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljesőrlésű liszt (én tönkölyt használok)
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • ½ zacskó sütőpor
  • 1 csipet tengeri 


Elkészítése:

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítek egy nagy tepsire.
Összeállítom a tésztát. Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, a sütőpor, egy csipet só és a fűszerek annak megfelelően, sós vagy édes kekszet készítek.
Egy kisebb tálban kikeverem az olajat a tojással és 3 ek langyos vízzel. (Ha édes kekszet készítek, ide kerül 1 ek méz.)
Majd jöhet a száraz anyaghoz a tojásos keverék és az egészet fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom.
A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.

Sós verzióját ízesíthetjük zöldfűszerekkel, borssal, köménnyel
Édes verzióját fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel vagy vaníliával bolondíthatjuk meg.

Zab

A zab egy úgynevezett szuperétel, ezért érdemes a mindennapi étkezésünkbe beiktatni. Már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően oldható rost tartalmának, valamint segít megelőzni a szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett. A zabpehely sok sportoló étrendjében is központi szerepet tölt be, különösen az erősportolók között.
A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmirostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.

A zabpehely élettani hatása:
- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Növény létére nagy a fehérjetartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni.



1 megjegyzés:

  1. A zabkeksz az egyik legjobb dolog, amit az ilyen típusú ételekből ettem! Fantastico!

    Kérünk a blogra sok receptet!

    VálaszTörlés