2011. november 26., szombat

Cellulit vs. cellulitisz

Fontosnak tartom tisztázni az egyik legalapvetőbb tévedést, amivel tele van a média, az internet és sok egészséggel foglalkozó tudományos lap is. A cellulitazaz narancsbőrés a cellulitisz két teljesen különböző fogalom. Egyetlen közös pontjuk, hogy mindkettő a bőrünkön okoz elváltozásokat.
Ha anicellulitisz krémet vagy kezelést veszünk igénybe, akkor egy igen csúnya, fertőzéses, heveny bőrgyulladást kellene kezelnünk, a narancsbőr helyett.

Hiszen a cellulitisz a bőrben és a közvetlenül alatta elhelyezkedő szövetekben tovaterjedő bakteriális fertőzés. 

A bőr mélyebb rétegeit érintő gyulladás először az arcon alakulhat ki, de megjelenhet a végtagokon, hajlatokban is. A folyamat az orbánchoz hasonlítható, hisz lázzal, hőemelkedéssel, feszüléssel, lüktetéssel és fájdalommal jár. Mind az aknés, mind a nagyobb gyulladásokkal járó esetekben csakis a szakorvosi gyógyszerelés és a rendszeres ápolás hozhat kedvező eredményt és tünetmentességet.

A cellulit a bőr alatti kötőszövetek "kocsonyásodását jelenti", vagyis amikor az érintett területet borító bőr - különösen, ha két ujj közé fogva összecsippentik - úgy néz ki, mint a narancs héja. A narancsbőr főként azoknál a nőknél jelentkezik, akiknek szervezete sok ösztrogént termel, ezt a mennyiséget pedig a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni. Így megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet állománya - főként a visszatartott víz és zsír miatt.
A jelenség főleg a csípők körül, a combok belső felszínein, a felkarokon és az alhason kezdődik, olykor észrevétlenül. A mihamarabbi kezeléssel megelőzhetők a maradandó kötőszöveti károsodások.


Mitől alakul ki?

Ránk, nőkre sokkal inkább jellemző a zsírlerakódás és –felhalmozódás. Ennek hátterében különböző hormonális okok húzódnak meg, hiszen a folyamat bizonyos mértékig az ösztrogén és a progeszteron szabályozása alatt áll. Kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Fontos megvizsgálni, hogy az adott testtájnak milyen mértékű a zsírfelhalmozódásra a természetes mértékű hajlama.

A cellulit szinte kizárólag nők körében fordul elő. Az esetek 14%-ában már kamaszkorban megjelenik. 25%-a a klimatérium alatt, a többi pedig a terhesség során vagy a fogamzásgátló tabletta szedésekor jelentkezik.

Hajlamosító tényezők:
·         Ülő életmód
·         Mozgáshiány
·         Alkoholfogyasztás
·         Keringési zavarok
·         Serdülőkori problémák
·         Terhesség
·         Menopauza
·         Pszichoszomatikus tényezők, mint a stressz
·         Táplálkozás: fokozott zsír- és alacsony folyadékfogyasztás

A cellulit típusai

§        kemény cellulit: leginkább a fiatal nőket érinti, elsősorban a combon és a medence területén jelenik meg.
§        lágy cellulit: Ez a típus gyakran a legfájdalmasabb és nehezen kezelhető, főként a 35 év körüli nők körében fordul elő.

A cellulit stádiumai:
 
0. stádium: álló és fekvő testhelyzetben a comb és a fenék sima, feszes. Ez az állapot csak karcsú nőknél és sportolóknál figyelhető meg.
1. stádium: A bőrfelszín álló testhelyzetben sima, de a bőrt összecsípve, vagy széthúzva már látható a narancsjelenség.
2. stádium: A bőr fekve még sima, de állva látható rajta a narancsjelenség. Súlyfelesleggel küszködő nőknél tapasztaljuk.
3. stádium: A cellulit állva és fekve is látható. Elhízás esetén és a bőr előrehaladott öregedésekor fordul elő.

Megelőzés és a tünetek enyhítése:

§        emésztési problémák megszüntetése
§        tengeri sós fürdő és masszázs
§        szakszerűen végzett masszázs speciális olajokkal: jojoba, grapefruit,
      levendula, rozmaring, fahéj
§        megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás
§        torna- és nyújtógyakorlatok
§        néhány napos gyümölcskúrák
§        szauna, infraszauna
§        dohányzásról való leszokás
§        rostgazdag ételek fogyasztása
§        megfelelő mennyiségű kálium fogyasztása - a jó sejtanyagcseréért és
      sóháztartásért
§        nyirokkeringés fokozása


Speciális kozmetikai kezelések:

Aromaterpápiás testtekercselés
Kozmetikai kezelések közül hatásos eredményeket érhetünk el aromaterápiás testtekercseléssel. A kezelés során anyagcserefokozó illóolajokba áztatott fáslikban pihenünk közel egy órát. A kezelés fájdalommentes, pihentető és simább, feszesebb bőrt eredményez.

Vákuum
Koránt sem fájdalommentes, de hatásos módszer a vákuum. A bőrre felhelyezett üvegcsék alól kiszívják a levegőt, és nyirokáramlásnak megfelelően húzogatni kezdik. A zsírsejtekben a vákuum hatására feszültség keletkezik, a sejtek burka szétpattan, a zsír szétfolyik, s a nyirokkeringéssel távozik.

 Zsírbontás ultrahanggal
Az ultrahangot is már régóta használják hatóanyag bevitelre és zsírbontásra. Az ultrahang rezgésbe hozza az útjába kerülő részecskéket, illetve vissza is verődik a különböző anyagi felületekről, ezzel hőhatást okoz. A kozmetikai ultrahang a zsírok és olajok bejuttatására alkalmas, ill. anyagcsere fokozó és értágító hatása révén zsírbontást is lehet vele végezni.
Az ultrahang azonban önmagában csak a zsírdepók csökkentését okozza, a bőr feszességét azonban nem, így fogyunk ugyan, de a bőr laza marad. A kezelés fájdalommentes és viszonylag gyors, általában 8 alkalom kell a biztos és tartós eredményhez.

Rádiófrekvenciás kezelés
Viszonylag új eljárásnak számít a rádiófrekvenciás kezelés. A rádiófrekvencia hatására a poláris vízmolekula a negatív és pozitív pólus között kb. 40 milliószor, mozdul el. A mozgás hőhatással jár, ami a kollagén és elasztikus rostokat fokozott osztódásra serkenti. A rádiófrekvencia hatása éppen ezért kettős, mert a hőhatás révén zsírmobilizálást, a kollagén és elasztikus rostok fokozott termelődése révén, pedig bőrfeszesítést érhető el egyszerre. Így nem csak a zsírpárnák tűnnek el, hanem a kezelt felület feszes is lesz. A kezelés kellemes meleg masszázshoz hasonló, fájdalommentes, területtől függően általában 30-45 percig tart. Három alkalom után látható a javulás, 6 alkalom után biztos és tartós eredményt érünk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése